Kolosblæksprutte

/Kolosblæksprutte

Kolosblæksprutten

I maverne på kaskelotter og store hajer har man også fundet næbbene af en anden art, som man har været nødt til at døbe kolosblæksprutten (Mesonychoteuthis) , fordi den er endnu større end kæmpeblæksprutte.

Dette oversigtskort giver et godt indtryk af, hvor stor verdens største blæksprutte – kolosblæksprutten – sandsynligvis er.

Denne – verdens største blæksprutte – ved man meget lidt om, selvom dens næb er ganske almindelige i kaskelotmaver.

Den lever i vande dybere end en kilometer. Man kender ikke den eksakte størrelse og længde på den tiarmede kolosblæksprutte. Men man formoder at en kolosblæksprutte kan blive mindst 18 meter. Med sin tunge og brede krop er den enorme kolosblæksprutte meget kraftigere bygget end kæmpeblæksprutten.

Den har otte arme og 2 fangarme med op til 25 halvmåneformede barberbladsskarpe kløer, der lynhurtigt kan sættes i et bytte, der kommer inden for rækkevidde. Kløerne hos en kolosblæksprutte er forankrede i muskler, der kan drejes 360 grader.

Omkring øen South Georgia i det sydlige Atlanterhav har man fanget mange 5 cm lange unger (næb fra kolosblæksprutte-unger er f.eks temmelig almindelige i albatrosmaver). I juni 2005 røg der en fem meter lang og 200 kg. tung kolosblæksprutte på krogen på en langline i 1600 meters dybde, men det er altså stadig et lille eksemplar – en splejs, så at sige. Man mener, at kolosblæksprutter lever i antarktiske farvande.

På billedet ses et af de få eksisterende eksemplarer af kolosblæksprutten